admin
لولههای پنج لایه و کاربرد و مزایای آن نسبت به لوله های تک لایه
با توجه به هزینه های سنگین ساختمان های امروزی ، برنامه ریزی برای افزایش طول عمر ساختمان ها امری ضروری به نظر می رسد. یکی از مهم ترین عوامل جهت افزایش طول عمر ساختمان ، سیستم تاسیسات و لوله کشی آب و فاضلاب آن است.
همزمان با پیشرفت های اخیر و کاربرد تکنولوژی های جدید در صنعت ساختمان ، لوله های بکار رفته در ساختمان نیز دچار تحولی بی نظیر شده است.
این تحول با عرضه لوله های تلفیقی پنج لایه PEX-AL-PEX با طول عمر بیش از 50 سال و با دمای کاربردی حداکثر 90 درجه سانتیگراد معرفی شده است .
نسل جدید لوله ها که اصطلاحا به لوله های پنج لایه معروف می باشند به دلیل مواردی همچون :
استحکام و دوام طولانی مدت ، رعایت کامل استانداردهای بهداشتی ، نصب سریع و آسان ، قیمت مناسب به سرعت در سراسر جهان جایگزین لوله های فلزی و پلیمری گردیدند.
این لوله ها درکلاس PEX-AL-PEX تولید و مورد استفاده قرار می گیرد.
ساختار مولکولی لایه های نگهدارنده آلومینیومی این لوله ها در مجموع به نحوی در کنار همدیگر قرارگرفته اند که در سیستمهایی نظیر آبرسانی سرد وگرم ،
آب آشامیدنی ، رادیاتور ، گرمایش از کف ، هوای فشرده و انتقال مایعات از کارایی حداکثر بر خوردار می باشند.
در این لوله هه ، مایعات و سیالات بدلیل عبور از درون لایه PEX نه تنها کلیه خواص و ویژگیهای خود را حفظ می نماید بلکه بدلیل ساختار صیقلی و صاف مواد لایه درونی هیچگونه رسوب و خوردگی بر جای نخواهد ماند.
در عین حال لایه PEX بیرونی نیز هر گونه فشار ، خورندگی و ضربات افتعالی را به هنگام نصب و پس از آن در طول زمان تحمل و دفع می نماید .
لایه آلومینیومی نیز به عنوان لایه میانی در سراسر طول لوله با استفاده از تکنولوژی پیشرفته ultrqsonic از یک سو مانع از نفوذ اکسیژن گردیده و از سوی دیگر با حفظ حالت لوله در زمان خمش نیاز به مصرف اتصالات گوناگون را در حجم وسیعی کاهش میدهد.
در مجموع رعایت کلیه استانداردهای اجباری سلامت و بهداشت مربوط به آب آشامیدنی و نوشیدنیها در کنار مزیتهای فوق الذکر میتواند آرامش و آسایش خاطر را برای مصرف کنندگان به همراه دارد.
تاییدیه های صادر شده از سوی مراجع ذیصلاح و انجام آزمایشات گوناگون علمی تحت استانداردهای ASTMF 1287 و BS69Z O BRITISH STANDARD شامل تستهای :
تحمل فشار در دما های مختلف (PRESSURE TEST)
کشش (RING STRENGTH)
خوردگی(در مقابل آب نمک دریا 5% ،سودسوزآوراشباع ، اسید استیک 99%.اسید سولفوریک 88% و اتانول 96%)
ضخامت لایه آلومینیوم و کلیه لایه ها
ترکیدن(BURST) عدم کرویت(OUT OF ROUNDNESS)
لوله های فلزی و پلیمری هر کدام مزایا و معایب خود را دارند بنابراین مهندسان به دنبال ایده ای نوین برای ساخت لوله های مدرن تر بودند. تا اینکه ایده استفاده همزمان از فلز و پلیمر برای ساخت لوله ها مطرح شد که ترکیب فلز و پلیمر، ساخت لوله ها را دگرگون می کند.
اینجا بود که لوله های پنج لایه متولد شدند؛ لولههایی که از ترکیب لایه های مختلف فلز و پلیمر ساخته شده اند. طراحی این لوله ها به شکلی است که یک لایه از آلومینیوم توسط دو لایه از پلیمر احاطه شده و برای چسباندن لایه های مختلف نیز از چسب های مخصوص استفاده شده است.
بهکارگیری لایه آلومینیومی در ساختار لولههای 5 لایه، استحکام آنها را به شدت افزایش داده است.
بد نیست بدانید که برای اتصال دو طرف لایه آلومینیومی از فناوری های پیشرفته جوشکاری اولتراسنیک استفاده می شود. لایه¬های پلیمری نیز باعث کاهش وزن لوله و سهولت نصب و نگه داری می شود.
اگر برای خرید لوله های پنج لایه به فروشگاه بروید، به احتمال زیاد اسامی زیادی را خواهید شنید. این اسامی ممکن است کمی گمراه کننده باشد؛ اما دانستن آن ها می تواند هنگام خرید به شما کمک کند.
نامگذاری لوله های پنج لایه معمولاً طبق استاندارد خاصی انجام می شود. برای نامگذاری این لوله ها از سمت چپ به راست در ابتدا نوع پلیمر داخلی، سپس نوع فلز و در انتها نوع پلیمر خارجی عنوان می شود.
انواع لوله های 5 لایه :
لوله های 5 لایه ی PE
این لوله ها را معمولاً به صورت PE-Al-PE نشان می دهند. پلیمر اصلی به کار رفته در آن ها نیز از نوع پلی اتیلن است. این پلیمر مقاومت قابل توجهی در برابر فشار ندارد به همین دلیل بهتر است برای لوله کشی آب گرم ساختمان استفاده نشود. با این حال، قیمت مناسب و سهولت استفاده باعث شده است که لوله های پنج لایه PE بسیار پرفروش باشند.
لوله های 5 لایه PERT
پلیمرهای به کار رفته در این لوله ها نیز از گروه پلی اتیلن ها است. اما تفاوت اصلی آن ها با لوله های PE در نوع مولکول های آن است. وجود پیوندهای طولی بین مولکول این لوله ها باعث شده است که مقاومت بیشتری در برابر فشار آب از خود نشان دهند. طبق استانداردهای معتبر، این لوله ها می توانند تا دمای 70 درجه سانتیگراد به کار گرفته شوند. بنابراین برای لوله کشی آب گرم ساختمان، لوله های PERT بهترین گزینه است!
لوله های 5 لایه PEX
پلیمرهای به کار رفته در لوله های PEX-Al-PEX دارای پیوندهای عرضی بسیار مستحکمی هستند. از این لوله ها می توان تا دمای 95 درجه سانتیگراد نیز استفاده نمود. بنابراین برای لوله کشی شوفاژ و آب گرمکن می توانید با خیال راحت از لوله های PEX استفاده کنید.
ساختار لوله پنج لایه:
این لوله ها از پنج لایه تشکیل شده اند که عبارتند از:
مواد پلی اتیلن
چسب
نوار آلومینیوم
مواد پلی اتیلن مخصوص به نام Pe-Rt و یا Pex در لایه های بیرونی و داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. نوار آلومنیومی با آلیاژ مخصوص به صورت مقطع استوانه ای شکل درآمده و در لایه میانی قرار می گیرد. چسب مخصوص به کار رفته که بر پایه مواد پلی اتیلن و از نوع چسب های گرما ذوب می باشد نیز، لایه های بیرونی و داخلی را به یکدیگر متصل می کند.
مزایای لوله پنج لایه
لوله های پنج لایه گستره دمایی بالایی برای استفاده دارند.
عایق حرارت هستند و سیال گرم را بدون اتلاف انرژی منتقل می کنند.
امکان نفوذ اکسیژن به درون لوله در مورد لوله های پنج لایه به صفر رسیده است.
لوله های 5 لایه در خواص آب تغییری ایجاد نکرده و طعم و بوی خاصی به آن نمی دهند.
مقاومت شیمیایی بالایی دارند و برای انتقال مواد شیمیایی قدرتمندی چون اسیدها و بازها مناسب هستند.
فشار آب در این لوله به سبب سطح داخلی صاف و صیقلی آنها دچار تغییر نمی شود و یکنواخت است.
نصب آنها آسان است و از این رو فرآیند لوله کشی با استفاده از لوله های 5 لایه زمانبر نیست.
این لوله ها همانطور که گفته شد به سبب سطح پلیمری خود دچار رشد جلبک یا سایر موجودات زنده مزاحم نمی شوند.
در لوله های 5 لایه به سبب ساپورت لایه فلزی توسط لایه های پلیمری هیچگاه زنگ زدگی مشاهده نمی شود.
در مواقع اضطرار و حوادث غیر مترقبه همچون زلزله، لوله های 5 لایه مقاومت بالایی از خود نشان می دهند.
این لوله ها تقریبا اشتعال ناپذیر محسوب شده و مقاومت بالایی در برابر شعله دارند.
هزینه خرید و نصب لوله های پنج لایه مناسب و در درازمدت مقرون به صرفه است.
عمر مفید لوله های پنج لایه زیاد بوده و دوام خوبی از خود نشان داده اند.
معایب لوله 5 لایه
همانطور که گفته شد چون لوله های پنج لایه حالت تکامل یافته لوله های فلزی و پلیمری تک لایه هستند و در ایده تولید آنها تمام معایب لوله های نسل پیشین در نظر گرفته شده است، برای برطرف کردن این معایب در مورد لوله های پنج لایه کاملا فکر شده عمل شده است از این رو برای این لوله های مدرن معایب مشخصی در منابع معتبر ذکر نشده است.
این موضوع عدم نقصان در عملکرد و کارایی لوله های پنج لایه است که شاید سبب کاربرد فراوان آن در انواع صنایع و ساختمان سازی گشته و با استقبال بالایی از سوی فعالین حوزه ساخت و ساز و پیمانکاران مواجه ساخته است.
انواع اتصالات پنج لایه برای اجرا و نصب
برای نصب انواع لوله پنج لایه در ساختمان ها از ابزار مختلفی استفاده می شود. برای نصب این لوله ها در سیستم لوله کشی ساختمانی از اتصالات کوپلی، اتصالات کلمپی و اتصالات پرسی استفاده می شود. البته هر کدام از این شیوه ها ویژگی های مخصوص به خود را دارند که آنها را نام میبریم
لوله پنج لایه با اتصالات کوپلی
انواع لوله پنج لایه با اتصال کلمپی
لوله پنج لایه با اتصالات پرسی
کاربرد لوله پنج لایه
سیستم های حرارتی و برودتی (شوفاژ و رادیاتور)
سیستم های انتقال آب سرد و گرم
سیستم گرمایش از کف
صنایع غذایی
صنایع دارویی
صنایع پزشکی مانند انتقال گاز های پزشکی و سیستم های دیالیز
سیستم انتقال هوای فشرده
برای خرید لوله های پنج لایه به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
اگر قصد خرید انواع لوله های ساختمانی و انواع لوله های فاضلاب خانگی را دارید، پیشنهاد ما این است که از لوله های بینظیر پنج لایه استفاده کنید! اما بهتر است هنگام خرید به برخی از نکات توجه داشته باشید تا بتوانید لوله ای انتخاب کنید که مناسب ساختمان شما باشد. برخی از این نکات عبارتند از:
• سعی کنید قبل از خرید، با مشخصات و ویژگی های لوله ی 5 لایه آشنایی پیدا کنید تا در موقع خرید دچار سردرگمی نشوید.
• لوله های 5 لایه را باید با توجه به کاربردشان انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر می خواهید شوفاژ خود را لوله کشی کنید بهتر است از لوله های 5 لایه از جنس PEX استفاده کنید.
• هنگام خرید لوله های پنج لایه به نحوه اتصال لایه ها و کیفیت آن ها توجه کنید. اگر لایه ها چسبندگی مناسب را نداشت، از خرید آن ها صرف نظر کنید!
• برای اینکه خریدی مطمئن داشته باشید بهتر است از فروشگاه های معتبر خرید کنید. این فروشگاه ها کالای استاندارد و باکیفیت را در اختیار شما قرار می دهند.
برای مطالعه مقالات مشابه کلیک کنید
لوله کشی ساختمان
هدف از لوله كشي آب و فاضلاب مخصوصا در شهرها تهيه و توزيع صحيح و پاكيزه آب تصفيه شده جهت آشاميدن و مصارف ديگر بهداشتي و خارج كردن فاضلاب حاصله از محيط مسكوني مي باشد.
لوله كشي آب و فاضلاب گرچه عمل عادي و پيش و پا افتاده بنظر مي رسد ولي در صورتيكه طبق اصول صحيح انجام نشود علاوه بر اينكه از نظر اقتصادي ممكن است توليد ضرر و زيان نمايد باعث گرفتاريها نيز مي گردد.
به همين دليل بايد لوله كشي ساختمان را مطابق نقشه صحيح وعملي انجام گردد.
قواعد وقوانيني جهت تهيه طرح اوليه لوله كشي و محاسبات آن در ساختمان تدوين شده است كه البته در كشورهاي مختلف اين قوانين با يكديگر اختلافاتي بسته به شرايط جغرافيايي دارند ولي در نهايت همگي اين قواعد براي انجام صحيح لوله كشي بكار گرفته مي شوند.
بكار بردن اين قوانين مزاياي متعددي دارد:
الف)صرفه جويي اقتصادي در امر تهيه مصالح اوليه كمتر و بازدهي بيشتر.
ب)جلوگيري از اشتباه كاري و دوباره كاريهايي كه در اثر تفاوت سليقه افراد بوجود مي آيد.
ج)استاندارد شدن كليه لوازمات لوله كشي و تاسيسات بهداشتي و ساخت لوازمات بصورت سري وتعداد زياد و قيمت كمتر كه از نتايج هماهنگي قوانين ياد شده مي باشد.
اكثر آيين نامه هاي ملي لوله كشي براي حفظ بهداشت و ايمني محيط زندگي از راه نظارت حساب شده بر نصب و نگهداري سيستمهاي لوله كشي وضع مي شوند.
جزئيات شبكه هاي لوله كشي متنوع اما اصول اساسي ايمني و بهداشتي آنها يكسان است. نتايج مطلوب و لازم براي حفظ تندرستي مردم مشابه و مستقل از مكان زندگي است.اين اصول اساسي ايجاب مي كند كليه لوله كشي ها در ساختمان هاي خصوصي و عمومي مورد استفاده انسان طوري اجرا شوند كه حافظ سلامتي و بهزيستي و ايمني ساكنان آنها و جامعه باشند.
لوله كشي آب و فاضلاب تقريبا در در يك درجه از اهميت قرار دارند و تنها تفاوت آنهادر اين است كه آب به علت فشار شبكه آبرساني در لوله ها حركت مي كند در صورتيكه فاضلاب بعلت جاذبه و نيروي ثقل جريان مي يابدو نيز در لوله هاي فاضلاب سيفون و لوله هاي تهويه جهت جلوگيري از ورود گازهاي بدبو و خطر ناك حاصل از تخمير مواد موجود در فاضلاب توسط باكتري هاي مختلف به داخل ساختمان تعبيه گرديده است. لوله هاي آب وفاضلاب به لوازم بهداشتي ساختمان مربوط مي شوند.انتخاب صحيح اين لوازم در نماي داخلي ساختمان و ارزش اقتصادي آن تاثير فراوان دارد.
اصول لوله كشي1-براي ساختمان هاي مسكوني و اداري بايد آب خالص سالم گوارا با اتصالاتي عاري از خطر جريان معكوس يا پس مكش تامين كرد.
2-در ساختمان ها يي كه سرويس ها و لوازم بهداشتي دارند آب بايد به ميزان و با فشار كافي تامين شود تا اين لوازم همواره به نحو مطلوب كار نمايند.
3-آبگرمكن ها و ديگر دستگاهاي گرمايشي و ذخيره سازي آب بايد طوري طراحي و نصب شوند كه از هر گونه انفجار ناشي از افزايش بيش از حد دماي آب در امان باشند.
4-در جايي كه امكان دسترسي به شبكه فاضلاب بهداشتي شهري فراهم باشد فاضلاب ساختمان هاي مسكوني را بايد به آن متصل كرد.
5-وسايل بهداشتي لوله كشي بايد از موادي ساخته شوند كه پايدارو مقاوم دربرار خوردگي و با سطوحي غير جاذب و عاري از جرم گرفتگي پنهان باشند.
فضاهايي كه در آنها سرويس هاي بهداشتي قرار دارند بايد داراي تهويه و روشنايي كافي باشند.
6-توصيه ميشود كه واحد هاي مسكوني كه در نزديكي خطوط فاضلاب بهداشتي قرار دارند و يا خود داراي شبكه فاضلاب خصوصي هستند براي رعايت بهداشت عمومي و فردي حداقل داراي يك دستشويي يك حمام با وان يا دوش آب ويك ظرفشويي(سينك) آشپزخانه باشند. ديگر ساختمان هاي مسكوني نيز اعم از اينكه به شبكه فاضلاب عمومي و يا خصوصي متصل شوند بايد حداقل يك توالت ويك دستشويي داشته باشند.
7-شرايط طراحي و نصب سيستم هاي فاضلاب بهداشتي بايد طوري باشند كه بتوانند هرز آب و فاضلاب مربوطه را از هريك از وسايل بهدشتي بدون ايجاد هر گونه آلودگي گرفتگي مسير و باقي گذاردن پسماندهاي جامد در داخل لوله فاضلاب به محل هاي تعيين شده انتقال دهند. دريچه هاي بازديد بايد به تعداد كافي در سيستم لوله كشي پيش بيني شوند تا امكان تميز كردن لوله ها به هنگام گرفتگي فراهم شود.
8- سيستم هاي لوله كشي بايد در شرايط بهداشتي نگهداري شوند و در مسير انشعاب هاي مستقيم و غيره مستقيم به شبكه فاضلاب از سيفون با آببند مناسب استفاده شود.با انتخاب فاصله كافي بين وسايل بهداشتي ميتوان شرايط مناسبي براي تعميرات آنها فراهم كرد.اين نوع وسايل براي تميز كاري بايد به طور معقولي در دسترس باشند.
9- ساخت و نصب لوله هاي فاضلاب بايد با استفاده از مواد مقاوم ونشت ناپذير در برابر آب و بخارات مضر حاصل از هواي فاضلاب باشند. نصب بايد با مهارت و اجرايي مناسب و استفاده از مصالح مرغوب انجام شود.
10- سيستمهاي لوله كشي بايد طوري طراحي اجرا و تنظيم شوند كه بتوانند آب را به مقدار كافي تامين كنند.به هنگام استفاده عادي از سيستمهاي جديد و يا سيستمهاي بازسازي شده بايد از نظر نشت ومشخص شدن هر گونه عيب و نقص آزمايش شوند.
11- در طراحي بايد همه گونه ملا حضات از لحاظ حفظ مقاومت عناصر ساختماني رعايت شود.انتهاي لوله ونت كه در روي بام ادامه ميابد بايد طوري طراحي شود كه از برگشت هواي آلوده به ساختمان و عدم انتقال هوا از لوله به خارج جلوگيري كند.
12- ملاحضات لازم براي حفاظت در مقابل آلودگيهاي ناشي از جريان معكوس فاضلاب مواد غذايي پسماندهاي مواد گند زدا وديگر مواد مشابه منظور شود موادي كه سبب گرفتگي لوله ها و اتصالات ميشوند ويا در تركيب با مواد فاضلابي گازهاي قابل اشتعالي توليد مي كنند مجاز نيستند به شبكه ي فاضلاب ساختمان راه پيدا كنند.
13- فاضلاب ها يا هرز آب هاي ديگر سيستم لوله كشي نبايد در لايه هاي سطحي خاك و يا آب هاي سطحي تخليه شوند مگر آنكه قبلا با روش مناسبي تصفيه شده باشند.
لوله ها از نظر مواد سازنده به هفت دسته تقسم ميشوند
1- لوله شبكه آبرساني: اين لوله ها ميتوانند از جنس آزبست چدن مس پلاستيك آهن گالوانيزه ويا فولاد باشند.
2- لوله هاي شبكه توزيع آب: اين لوله ها از جنس مس پلاستيك و يا فولاد گالوانيزه هستند
3- لوله ي فاضلاب وونت بالاي زمين: اين لوله ها ميتوانند از جنس چدن مس سخت يا نرم فولاد گالوانيزه ويا پلاستيك باشند.
4- لوله ها و فاضلاب وونت مدفون در زمين: اين نوع لوله نيز ميتواند از جنس چدن لوله هاي مسي سخت و نرم فولاد گالوانيزه و يا پلاستيك باشد.
5- لوله فاضلاب ساختمان: اين لواه ها ميتوانند از جنس آزبست چدن مس سخت يا نرم بتن پلاستك و يا سفال لعابدار باشند.
6- لوله باران ساختمان:اين نوع لوله ميتواند از جنس آزبست چدن مس سخت يا نرم بتن و يا سفال لعابدار باشد.
7- لوله تخليه مدفون:اين نوع لوله مي تواند از جنس آزبست چدن چلاستيك لاستيك استايرن و يا سفال لعابدار باشد.
انواع خوردگي لوله
1- خوردگي متمركز پيلي: اين خوردگي اثر الكتريكي حاصل از اختلاف ساختمان شيميايي يك محلول با فلز يا آلياژ در تماس با آن است.
2- خوردگي روي زدايي: اين شكل از خوردگي معمولا در مورد آلياژهايي از مس و روي كه در آنها مقدار فلز روي 15% باشد اتفاق مي افتد.روي در فرآيند هاي شيميايي از تركيب مس و روي جدا مي شود.
3- خوردگي گرافيتي: اين خوردگي كه شبيه روي زدايي است معمولا مربوط به چدن است .به اين معني كه آهن ممكن است از تركيب چدن خاكستري جدا شود.اين عمل سبب ميشود كه لايه اي متخلخل از گرافيت بر روي سطحي از آهن كه مورد حمله خوردگي قرار نگرفته تشكيل شود.
4- خوردگي سريع تنشي: تحت تنش هاي بالا برخي از آلياژها ي زرد برنجي ممكن است داراي مقداري فلز حل شده باشند كه ضعف هاي مكانيكي را در ماده محسوب مي شوند.
5- خوردگي الكترو شيميايي: اين خوردگي كه منشا آن منابع مختلف است بيشتر بر اثر اختلاف هاي الكترو شيميايي مواد شكل مي گيرد تا اختلاف هاي الكتريكي. اين خوردگي زماني پيش مي آيد كه دو فلز نا هم جنس در تماس با محلولي كه سطح آنها را مي پو شاند قرار ميگيرند.
6- خوردگي حفره اي و موضعي: اين نوع خوردگي معمولا هنگام بروز شكستگي در لايه هاي ايجاد شده به وسيله فلز يا آلياژي كه با محلول خورنده تماس دارد پيدا مي شود ويا اينكه نتيجه خوردگي پيشرفته و سريع است . اين خوردگي سطحي لكه دار و متخلخل از جنس غير فلز ايجاد مي كند.
تعريف لوله كشي
كليه لوله كشي ها دستگاه ها وو سايل بهداشتي شبكه هاي توزيع آب و دفع فاضلاب ساختمان را لوله كشي مي نامند.لوله ها اتصالات و شير فلكه ها روي هم رفته سيستم لوله كشي را تشكيل مي دهند.
لوله هالوله ها معمولا در شاخه هاي شش متري به بازار عرضه مي شوند.لوله هاي متعارف آهني نرم يا فولادي تا قطر 12 اينچ بر اساس قطر اسمي داخلي آنها دسته بندي مي شوند. قطر قطر داخلي و واقعي به ازاي قطر اسمي معين براي لوله استاندارد سنگين و فوق سنگين بسته به وزن لوله فرق مي كند . قطر خارجي هر سه نوع لوله معمولا يكسان است . لوله هاي بالاي 12 اينچ بر حسب قطر واقعي دسته بندي مي شوند. طبقه بندي لوله ها ي برنجي و مسي نيز مانند لوله آهني بر حسب قطر اسمي است و براي هر قطر از لوله دو وزن فوق سنگين و معمولي وجود دارد.
اتصالات
به كمك اتصالات لوله ها در طول هاي مختلف به هم وصل مي شوند تا طول مورد نظر به دست آيد ودر عين حال اتصالات پيوستگي و تغيير جهت مسير لوله كشي را تامين كنند.پيوستگي و امتداد خط لوله با استفاده از بوشن ها مغزي ها و تبديل ها ميسر ميشود.براي تغيير مسير خط لول هااز سه راه چهار راه و زانو استفاده مي كنند. كلاهك (كپ)براي بستن دهانه لوله در پوش براي كور كردن دهانه اتصالات و تبديل ها براي تبديل قطر دهانه لوله و اتصالات به كار ميروند.
مهره ماسورها اتصالاتي بوجود ميآورند كه به سادگي باز ميشوند. مهره ماسوره ها ي رزوهاي سه پارچه اند:دو قسمت از آن ها كه به دو سر لوله ها پيچ شده و قسمت سوم در حالي كه با رزوه قسمت اول درگير است و برروي قسمت دوم نيز مي لغزد اين دو تكه را به همديگر متصل مي سازد. دبي در سيستم لوله كشي را به كمك شير فلكه ها بر اساس نوع جنس قطر و فشار كار طبقه بندي ميشوند تنظيم مي كنند.
لوله مغزي : قطعه لوله هاي با طول كمتر از 30 سانيمتر كه دو انتهاي آن رزوه شده باشد. لوله هاي بزرگتر از 30 سانتيمتر تكه لوله محسوب ميگردند.
سه راهها: مهمترين و پرمصرفترين اتصالات در انشعاب لوله ها هستند. سه راهها مانند زانو در اندازه ها و انواع متنوعي ساخته ميشوند.از آن براي انشعاب هاي 90 درجه استفاده مي شود و همواره انشعاب آن با زاويه قائمه است. اگر هر سه خروجي سه راه هم اندازه باشند نوع آن بر حسب قطر لوله مشخص مي شود مانند سه راه يك دوم اينچ چنانچه اندازه قطر انشعاب (نافي)با قطر لوله اصلي متفاوت باشد اول اندازه قطر اصلي را مي نويسند و بعد انشعاب .زماني كه قطر هر سه خروجي متفاوت باشد اندازه هر سه خروجي را بايد نوشت و قطر لوله اصلي را بايد اول آورد .
چهار راه:در واقع همان سه راه است كه خروجي ديگري مقابل نافي داشته باشد محورهاي اين چهارراه خروجي در صفحه اي مشترك واقع و بريكديگر عمود هستند. چهارراه نيز مانند سه راه در اندازه هاي مختلف ساخته مي شوند .
در پوشها:براي بستن انتهاي لوله بوشن دار يا اتصالي كه داراي رزوه مادگي باشد به كار ميروند. در پوشها از جنس چدن آهن چكش خوار و برنج هستند. براي اندازه هاي كوچك از در پوش سر چهار گوش بر جسته يا مغزي و براي اندازه هاي بزرگ از در پوش سر شش گوش استفاده مي گردد.
مهره ماسورهها : انواع مختلفي دارند. كاربرد فراوان مهره ماسوره ها در خطوط لوله كشي در سهولت تعميرات نمود مي كند.وقتي مهره ماسوره و يك اتصال تلفيق شون.ميتوان با استفاده از يك اتصال رزوهاي تنها از تمام مزاياي مهره ماسوره بر خوردار شد.
بوشن: معمولا سر هر شاخه لوله يك عدد بوشن نيز مي بندند. بوشن ها از جنس چدن يا آهن چكش خوار و يا برنج هستند. بوشن ها عموما رزوه راستگرد دارند ولي نوع چپگرد را هم طبق سفارش مي سازند.نوع ديگري از بوشن كه روپيچ توپيچ يا دنباله نام دارد با بوشن متعارف فرق مي كندو داراي رزوه روپيچ است.
عملكرد بوشن تبديل اتصال انتهاي رزوه شده(خارجي)لوله به اتصالي با اندازه بزرگتر است. بوشن تبديل يك روپيچ- توپيچ به شكل در پوش تو خالي و با دو دهنه به قطر هاي مختلف است و آنراميتوان اتصالي براي كاهش و يا افزايش قطر تلقي كرد.
كلا هكهاي لوله: كلاهك (كيپ)لوله براي بستن لوله يا اتصالي كه داراي رزوه روپيچ باشد به كار مي رود.كلا هك ها مانند در پوش ها از جنس چدن آهن چكش خوار و برنج هستند.
ابزار لوله كشي ونحوه استفاده از آن ها
در لوله كشي ساختمان علاوه بر آچارهاي معمولي نظير انبر دست آچار تخت و رينگي چكش و غيره ابزار نيز كار برد دارند كه به شرح زير مي باشند:
1- آچار لوله گير: اين وسيله جزء وسايل اوليه و حتمي در لوله كشي مي باشد بعلت حالت خاص دهانه اين آچار در صورتيكه جهت گردش آن صحيح باشد دهانه دور لوله قفل شده و هر نوع لوله را به راحتي باز يا بسته ميكند.جهت صحيح گردش آچار لوله گير از طرف انتهاي دسته آچار بطرف دهانه در جهت گردش عقربه ساعت باعث بسته شدن لوله در اتصال ميگردد.
2- آچار شلاقي: اين نوع آچار نيز در لوله كشي كاربرد داشته و شبيه به آچار لوله عمل مينمايد.
3- آچار زنجيري: اين آچار نيز مانند آچار لوله گير و شلاقي براي باز و بسته كردن لوله بكار مي رود و فرق آن با آچار لوله گير در اين است كه لوله هاي با قطر بزرگ را نيز ميتوان با آن باز و بسته نمود.جهت گردش صحيح اين آچار نيز شبيه آچار لوله گير مي باشد.
4- انبر دست قفلي: اين ابزار نيز در لوله كشي براي لوله هاي باريك وسيله مناسبي مي باشد. با اين تفاوت كه دهان آن حالتي دارد كه مانند گيره نيز عمل ميكند و لوله يا قسمت مورد كار را بين دو تيغه دهانه آن نگه ميدارد.
5- آچار تسمه اي: اين نوع آچار نيز مانند آچار لوله گير ميباشد با اين تفاوت كه در لوله كشي ها با لوله مسي كه از آچار شلاقي بعلت خراب كردن جداره لوله نميتوان استفاده كرد مورد استفاده قرار داده ميشود.
6- آچار فرانسه: از اين آچار براي باز و بسته كردن پيچهاي مختلف شش گوش و چهار گوش مختلف استفاده ميگردد.
7- گيره: برلي لوله كشي از گيره هاي معمولي كه داراي دو تيغه مقابل يكديگرند نمي توان استفاده كرد. فرق اين نوع گيره با گيره تيغه اي معمولي در اين است كه از چرخش لوله در اثر حديده كاري و غيره جلوگيري مينمايد ضمنا در اثر فشار تيغه هاي گيره معمولي و بعلت تا ثير فشار بر آن دو خط مقابل لوله باعث لهيدگي و اصطلاحا دو پهنه شدن لوله ميگردد.اما گيره لوله كشي دور تا دور لوله را گرفته و فشار تيغه هاي مخصوص آن به دور لوله وارد آمده و هيچ ضايعه اي در لوله بوجود نمي آورد.نوع ديگر گيره مخصوص لوله كشي گيره زنجيري مي باشد كه فضاي كمتري را اشغال مي كندو نوع سوم آن تركيبي از گيره معمولي تيغه اي و گيره لوله كشي است.
8- لوله بر: اين ابزار لوله را كاملا تخت ودر زاويه 90 درجه نسبت به محورطولي لوله مي برد.اين وسيله بمراتب راحت و سريع تر از اره براي بريدن لوله عمل ميكند.
9- برقوزن: اين وسيله براي تراشيدن زائده هاي اضافي داخل لوله كه در اثر بريدن با لوله بر روي سطح داخلي لوله باقي ميماند بكار ميرود.
10- حديده: اين دستگاه به دو صورت دستي و برقي به بازار عرضه ميگرددكه به دو نوع در حالت كلي تقسيم ميگردد:
الف)حديده با پارچه هاي قابل تغيير
ب)حديده با پارچه هاي ثابت
اين دستگاه براي دنده كردن سطح خارجي لوله بكار ميرود از مهمترين وسايل لوله كشي ميباشد.
11-قلاويز: اين وسيله براي دنده كردن سطح داخلي قطعات سوراخ شده جهت بستن لوله يا پيچ در آنها بكار ميرود.
ابزار هاي لوله مسي:1- لوله بر مسي به همراه بر قو مخصوص
2- گيره لوله مسي
3- لاله كن نوع چكشي و پيچي
4- فنر خم كن لوله كه در اندازه هاي مختلف ساخته شده است
5- خم كن اهرمي
6- خم كن با نوع ضامن چرخ دنده
7- دستگاه جوش هوا و استيلن مخصوص جوشكاري لوله هاي مسي
8- دستگاه جوش پروپان
9- فندك مخصوص روشن كردن سر پيك جوشكاري
10- دستگاه تميز كننده لوله مسي (داخلي و خارجي)
ابزار ووسايل لوله كشي فاضلاب
1- لوله بر: اين نوع لوله بر مخصوص بريدن لوله هاي چدني ميباشدو شيوه كار شبيه به لوله بر مسي وگالوانيزه دارد.
2- قلم سرب كاري
3- كوره ذوب سرب: در اين كوره سرب را ذوب كرده و پس از انجام عمليات اوليه كنف كاري و اطمينان از آببندي اتصال و براي محكم شدن اتصال سرب را داخل شيار بين دو لوله مي ريزند.
نحوه لوله كشي فاضلاب
1- لوله چدني: لوله هاي چدني و اتصالات آنها معمولا به صورت نرومادگي ساخته مي شوند. براي وصل كردن لوله به لوله يا اتصال لوله را بايد طوري نصب كرد كه قسمت مادگي در جهت جريان قرار گيرد. قبل از اتصال لازم است كه سرها و همچنين بدنه لوله چدني از نظر شگستگي آزمايش شود. نحوه آزمايش از طريق زدن ضربات آرام چكش كوچك امكان پذير است. حتي اگر لوله داراي ترك موئي هم باشد صداي ضربات به صورت بم كه اصطلاحا صداي مرده چدن نام دارد شنيده ميشود.پس از اطمينان از سالم بودن لوله ها آن ها را كاملا در يك محور در داخل هم قرار ميدهيم بنحوي كه بصورت خارج از مركز نسبت به يكديگر قرار نگيرند.سپس كنف مخصوص لوله كشي را بصورت مارپيچ بافته و توسط قلم مخصوص به داخل شيار كوبيده سرب مذاب را روي آن مي ريزند.سرب بايد حدود 5/2 سانيتيمتر روي كنف ريخته شود تا دو سر اتصالات به هم خوب محكم شوند.
2- لوله پي وي سي فشار ضعيف:اين لوله ها نيز معمولا بصورت نر و مادگي ساخته مي شوند .تفاوت اين لوله ها با لوله هاي چدني در اين است كه اتصال آن ها ازطريق چسب بوده و بين دو سر آن ها پس از اتصال فضايي باقي نمي ماند.
3- لوله سيماني: ساخت اين نوع لوله نيز شبيه لوله چدني بوده وبين اتصالات آن فضا باقي مي ماند. نحوه لوله كشي كاملا شبيه لوله هاي چدني بوده بااين تفاوت كه لوله سيماني احتياجي به كنف كاري ندارد و بجاي سرب از ملات ماسه سيمان جهت محكم شدن اتصالات استفاده ميگردد.برش لوله هاي سيماني توسط قلم مخصوص گوه اي وچكش انجام مي گيرد.
نحوه لوله كشي آب
1- لوله گالوانيزه:براي لوله كشي با لوله گالوانيزه ابتدا بايد اندازههاي مختلف لازم جهت لوله كشي را تعيين نمود و سپس دو سر لوله را در ميان گيره مخصوص لوله كشي قرار داده و توسط حديده سر هاي لوله بريده شده را را دنده كرد. آب بندي اين لوله ها توسط نوار پلاستيكي مخصوص يا خمير وكنف لوله كشي انجام ميگيرد سپس لوله ها توسط اتصالات مناسب در محل مورد نظر نصب ميشوند.
2- لوله پلاستيكي مسي و برنجي: در لوله كشي با لوله پلاستيكي جامد از اتصالات مخصوص استفاده مي شود ولي اگر لوله از نوع پلاستيك نيمه جامد و يا معمولي باشد توسط رابط هاي مخصوصي مي توان از اتصالات لوله هاي مسي استفاده نمود.در لوله كشي با لوله برنجي از روش جوشكاري بيشتر استفاده مي گردد.
سيفون: يكي از مهمترين وسايل در شبكه لوله كشي سيفون است عملكرد سيفون مانند شير يكطرفه اي است كه امكان تخليه آزادانه آب يا فاضلاب را از وسيله بهداشتي به شبكه فاضلاب فراهم ميكند ولي نمي گذارد گاز حاصل از فاضلاب وارد وسيله بهداشتي و فضاي داخلي شود.هر وسيله بهداشتي در لوله كشي بجز آنها كه سيفون سر خود هستند بايد سيفون آببند در نزديكي خود داشته باشند.
پركن سيفون: پركن سيفون روي لوله آب سرد ظرفشويي آشپزخانه توالت ها آبخوري ها سوارميشود. اغلب آب اين گونه سيفون ها تبخير شده و بنابراين گاز فاضلاب و حشرات موذي از لوله فاضلاب به محيط ساختمان راه ميابند.شير پر كن سيفون اگربه طور مناسب روي لوله آب سرد سوار و به سيفون يك كفشور وصل شود وجود آب تازه را در آببند سيفون تضمين ميكند .
برای مطالعه مقالات مشابه کلیک کنید
سیستم لوله کشی کلکتور چیست؟ مزایای استفاده از روش کلکتوری
این روزها دیگر اجرای لوله کشی ساختمان به شیوه های قدیمی و سنتی انجام نمی گیرد. سیستم های نوین لوله کشی از جمله روش کلکتوری، به گونه ای اجرا می شوند که بروز مشکلاتی مانند رسوب گرفتگی و ترکیدگی لوله در آن ها تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می کند. افزایش کیفیت و طول عمر بالا، دو فاکتور اصلی در روش های لوله کشی جدید می باشد.
منظور از کلکتور چیست؟
منظور از کلکتور، وسیله ای لوله ای شکل و میله مانند است که در قسمت زیرین آن چند خروجی ایجاد شده است. در دهانه این خروجی ها شیر مخصوص کلکتوری نصب شده و آب را به مسیر های مختلفی تقسیم می کند. با استفاده از کلکتور می توان آب را در سطح ساختمان به طور یکسان تقسیم کرد. همچنین روش کلکتوری این امکان را ایجاد می کند که آب را در هر منطقه ای که نیاز است قطع یا وصل کرد.
لوله کشی کلکتوری چگونه انجام می شود؟
اولین قدم برای اجرای روش لوله کشی کلکتوری، تعیین محل نصب جعبه کلکتور است. به جعبه مخصوصی که کلکتور ها در آن قرار می گیرند جعبه کلکتور گفته می شود. سرویس بهداشتی، آشپزخانه و یا تراس مکان های مناسب و در دسترسی برای نصب جعبه کلکتور می باشند. توجه داشته باشید محل نصب این جعبه نباید در زیر محل اتصالات برق یا گاز قرار داشته باشد. مکان های تاریک، مرطوب و سست نیز برای نصب جعبه کلکتور مناسب نیستند.
فاصله زیر جعبه تا سطح زمین باید حدودا 15 ای 20 سانتی متر باشد تا فضای کافی برای وارد کردن لوله های انشعابی به کلکتور وجود داشته باشد. تراز بودن جعبه کلکتور نیز بسیار اهمیت دارد، به همین دلیل ابتدا کلکتور را با استفاده از مصالحی مانند آجر تنظیم کرده و سپس با گچ و سیمان در محل مورد نظر ثابت می کنند.
پس از آنکه شیر ها بر روی شیر فلکه ورودی و کلکتور نصب و محکم شدند، کلکتور با استفاده از بست های مناسب روی جعبه نصب خواهد شد. از آنجایی که برای انجام لوله کشی کلکتوری از لوله های پنج لایه استفاده می شود که انعطاف بسیار زیادی دارند، نیازی به استفاده از اتصالات لوله کشی مانند زانویی در لوله کشی ها نیست.
در روش کلکتوری لوله ها را می توان بدون نیار به کنده کاری های عمیق در دیوار، زیر سقف و یا کف ساختمان جایگذاری کرد و آب سرد و گرم را به تمامی نقاط ساختمان هدایت کرد. استفاده از این نوع لوله کشی به دلیل ویژگی هایی که دارد در ساختمان هایی با تعداد واحد زیاد بسیار مناسب است. زیرا فشار آب در طبقات بالا کاهش پیدا نکرده و نیازی به استفاده از پمپ آب نخواهد بود.
مزایای استفاده از لوله کشی کلکتوری
امکان کنترل جریان آب: در بسیاری از مواقع نیاز است تا در مسیر لوله کشی تغییراتی ایجاد شود و یا تعمیراتی صورت بگیرد، با استفاده از لوله کشی کلکتوری در چنین شرایطی می توانید با پیچاندن شیر آب کلکتور، آب را به راحتی قطع کرده یا وصل کنید.
فشار یکسان آب: به دلیل آن که در انجام لوله کشی به روش کلکتوری از اتصالات استفاده نمی شود، فشار آب در تمامی لوله های کف و سقفی یکسان است.
افزایش بازدهی پکیج و رادیاتور: بازدهی حرارتی در روش کلکتوری به دو دلیل افزایش پیدا می کند. دلیل اول استفاده از لوله های پنج لایه است که با انتقال سریع آب از اتلاف دما جلوگیری می کنند و دلیل دوم امکان ایجاد انشعاب آب گرم برای منابع حرارتی و عدم استفاده از اتصالات می باشد.
اجرای راحت و سریع: شما می توانید در زمان بسیار کوتاهی لوله کشی ساختمان خود را با استفاده از روش کلکتوری انجام دهید. زیرا برای نصب لوله های پنج لایه بر خلاف دیگر انواع لوله های آب، نیازی به جوشکاری و سایر روش های اتصال زمان بر ندارید.
طول عمر بالا و هزینه کم: لوله ها و سایر تجهیزات مورد استفاده در لوله کشی کلکتوری سبک وزن بوده و حمل و نقل آن ها هزینه بر نیست. همچنین این روش در زمان بسیار کم و به آسانی انجام شده و به همین دلیل هزینه کمتری دارد. در صورتی که از لوله و کلکتور های با کیفیت و فنی کار حرفه ای برای لوله کشی آب کلکتوری استفده کنید، حدودا تا 50 سال نیازی به تعویض سیستم آبرسانی ساختمان نخواهد بود.
برای مطالعه مقالات مشابه کلیک کنید
کاربرد شیرآلات برنجی
امروزه شما میتوانید انواع مختلفی از شیرآلات صنعتی با جنسهای مختلف و کیفیتهای متفاوت را در بازار پیدا کنید. از آنجا که هر نوع از شیرآلات صنعتی موجود از مواد مختلفی ساخته شدهاند، انتخاب بهترین نوع شیر ممکن است گاهی اوقات برای افراد گیجکننده باشد. از شیرآلات برنجی در جاهای مختلفی میتوان استفاده کرد و به نوعی همه کاره هستند و نسبت به شیرآلات برنزی خواص بسیار بیشتر و گستردهتری دارند.
شما میتوانید در بازار انواع مختلفی از شیرآلات صنعتی را که برای اهداف خاصی طراحی شدهاند و در بسیاری از صنایع کاربرد دارند، پیدا کنید. برخی از انواع شیرآلات عبارتند از شیر توپی، شیر دروازهای، شیر قطعکن و شیر آب سرکج.
چرا شیرآلات برنجی؟
برنج نسبت به برنز قابلیت چکشخواری بیشتری دارد. در واقع برنج آلیاژی از مس و روی است و به طور گستردهای در صنعت و بخشهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. حتی اگر این آلیاژ دارای مقدار زیادی از کلرین میباشد و میتواند محتوای روی را تجزیه کند، که به سرعت اکسید نخواهد شد. این آلیاژ خصوصیات و ویژگیهای زیادی دارد که باعث شده است در ساخت تجهیزات و لوازم بسیاری از آن استفاده شود.
قابلیت ریختهگری آسان، قابلیت آهنگری آسان و قابلیت دفع گرما تنها بخشی از ویژگیهای این آلیاژ هستند که باعث میشوند کار با آن نسبت به آلیاژهای دیگر بسیار راحتتر باشد.
کاربرد شیرآلات برنجی
برنج آلیاژی است که برای اهداف گوناگون میتوان از آن استفاده کرد. از آنجایی که این آلیاژ دارای خواص برتر متفاوتی است، کاربردهای گوناگونی نیز دارد. به خصوص در خانههای مسکونی از شیرآلات برنجی استفاده زیادی میشود، البته در بخش تجاری نیز استفاده از شیرآلات برنجی غیر معمول نیست. این نوع از شیرآلات صنعتی به ویژه در هنگام استفاده از آب گرم بسیار مفید است چرا که شیرآلات برنجی دارای خواصی است که باعث میشود در برابر آب گرم مقاومت بیشتری داشته باشد.
شیرآلات برنجی همچنین میتوانند درجه حرارت بالاتری را نسبت به آلیاژهای دیگر تحمل کنند. بنابراین، حتی در دماهای بالا، این شیرآلات صنعتی راندمان بسیار خوبی دارند. به دلیل توانایی تحمل دماهای زیاد، شیرآلات برنجی در هنگام کار با سیالات داغ بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر زیبایی و سهولت استفاده، این نوع از شیرآلات صنعتی کاربردهای بسیار زیاد و متفاوتی نیز دارند.
با بررسی کاربردهای این آلیاژ میتوانیم درباره طیف وسیعی از صنایع و کالاهایی که در آنها از آلیاژ برنج استفاده میشود نیز ایده بگیریم.
فواید شیرآلات برنجی
شیرآلات برنجی فواید بسیار زیادی دارند و به همین دلیل است که در صنایع مختلف نیز مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از مزایای شیرآلات برنجی عبارتند از:
• تطبیقپذیری: برنج به عنوان یک ماده میتواند برای بسیاری از اهداف مورد استفاده قرار گیرد و از اینرو، شیرآلات برنجی نیز این خاصیت را به ارث میبرند. برای مثال، به دلیل مقاومت این آلیاژ در برابر گرما، از شیرآلات برنجی در لولههای انتقال آب گرم استفاده میشود. اگر در جایی نیاز ضروری به تعبیه دقیق شیرآلات صنعتی و جلوگیری از نشت مایعات وجود داشته باشد، این آلیاژ برای شیرآلات بسیار مناسب خواهد بود. اگر در پروژهای کار میکنید که اندازه و شکل قطعاتی که میتوانید از آنها استفاده کنید مشخصات بسیار دقیقی دارند، برنج میتواند آلیاژ بسیار مناسبی برای شما باشد.
برنج از پلاستیک قویتر است. مهمترین مزیت شیرآلات برنجی کاهش سطح سرب موجود در فلز است. این ویژگی باعث میشود تا این نوع از شیرآلات صنعتی برای آبهای آشامیدنی مناسب و کاملا بیضرر باشند. یکی دیگر از کاربردهای شیرآلات برنجی استفاده در خطوط لولهکشی گاز طبیعی است.
• دوام و ماندگاری: یکی دیگر از مزایای شیرآلات برنجی دوام آنهاست. برنج از نظر طبیعی بسیار بادوام است. از این رو، هنگامی که از شیرآلات برنجی استفاده میکنید، اطمینان خواهید داشت که این شیرآلات برای مدت زمان طولانی به خوبی کار خواهند کرد و تا مدتها نیازی به تعویض ندارند.
• مقاومت در برابر خوردگی: آلیاژ برنج یکی از موادی است که در برابر خوردگی بسیار مقاوم است. خوردگی میتواند باعث زنگزدگی شود و در نتیجه آن کل سیستم ممکن است دچار مشکل شود. اما از آنجا که برنج در برابر خوردگی بسیار مقاوم است، این آلیاژ را برای تمام مناطقی که امکان خوردگی شیرآلات در آنها زیاد است مناسب میسازد. حتی خورندهترین آبها هم نمیتوانند باعث ایجاد خوردگی در شیرآلات برنجی شوند.
• انعطافپذیری: برنج خاصیت انعطافپذیری بسیار بالایی دارد و از اینرو، شکل دادن به آن نسبت به مواد دیگر کار آسانتری بوده و قابلیت آهنگری بیشتری دارد. همچنین این مورد باعث میشود تا قیمت تمام شده شیرآلات صنعتی نیز کاهش پیدا کند.
برای مطالعه مقالات مشابه کلیک کنید
گرمایش از کف
با افزایش روز افزون جمعیت و همچنین کاهش منابع انرژی، مصرف بهینه انرژی امری بدیهی می باشد. در این راستا نقش سیستم های گرمایشی بهینه ساختمان ها و مجتمع های مسکونی در کنترل و بهینه سازی مصرف انرژی مهم و قابل تامل می باشد. انتقال حرارت به صورت تشعشعی (تابشی) سهم زیادی در فرآیند گرمایشی آن دارد، در مقایسه با سایر سیستمهای حرارتی نه تنها در صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی بلکه در مقوله رفاه و آسایش ساکنان ساختمان ها دارای نقاط قوت بسیاری می باشد. در سالهای اخیر ، سیستم گرمایشی از کف در کشورهای اروپائی و آمریکا بسیار متداول شده است و دلیل این گسترش روزافزون بهینه بودن مصرف انرژی ، توزیع یکسان گرما در تمامی سطح و فضا و دوری از مشکلات موجود در سایر روش ها ، به عنوان مثال سیاه شدن دیوارها ، گرفتگی و پوسیدگی لوله ها و… می باشد. استفاده از روش گرمایش از کف جهت گرمایش محل سکونت از دیرباز به طرق مختلف انجام می گرفته است.
تاریخچه سیستم گرمایش کفی
سیستم گرمایش کفی در جهان جدید نمی باشد و بصورت بسیار ابتدایی و ساده مورد استفاده قرار می گرفته است .در واقع برای اولین بار گرمایش کفی در حدود 60 سال بعد از میلاد یعنی روم باستان مورد استفاده قرار گرفته است.
رومیان با سوزاندن چوب و ایجاد گازهای متشعل و عبور دادن این گازها از کانالهای هوایی موجود در کف ساختمان اقدام به گرم کردن کف منازل خود می کردند . این روش مدتهای مدیدی مورد استفاده قرار گرفته است.
هم اکنون نیز همین سیستم گرمایشی مورد استفاده قرار می گیرد با این تفاوت که نحوه عمل مقداری تغییر کرده است و بجای گاز داغ از آب گرم و بجای کانالها از لوله های مخصوص استفاده می کنند.امروزه با پیشرفت تکنولوژی هزینه نصب سیستم گرمایش کفی کاهش یافته است و با استفاده از لوله های PEX دیگر مشکلات مربوط به لوله های مسی وفلزی و پلی بوتیلن را نخواهیم داشت .
لوله های پلی بوتیلن (PB) مدتها در این روش مورد استفاده قرار می گرفت اما بدلیل وجود مشکلاتی مانند نشتی آب، کم کم جای خود را به لوله های جدید تر دادند .
امروزه لوله های پلیمری جدیدی بنام تجاری PEX که از جنس پلی اتیلن مشبک شده می باشند مورد استفاده قرار می گیرند. که مانند لوله های PB نصب آنها بسیار آسان خواهد بود اما بخاطر ساختار مشبک آن خواص بهتری از خود نشان می دهند و مشکلات لوله های پلی بوتلین را ندارند .
لوله های PEX برای اولین بار در سال 1971 توسط شرکت ویرسبوی سوئد تولید و به جهانیان عرضه شد . این لوله ها بعد از مدت کوتاهی توانستند جایگزین لوله های قبلی شوند. هم اکنون شرکت ویرسبو سوئد بزرگترین طراح و مجری سیستم گرمایش کفی در تمام جهان می باشد .
از سال 1990 تولید تولید این لوله در آمریکا آغاز شد و هم اکنون بیش از 50% از تمام سیستمهای گرمایش کفی بکار رفته در این کشور از لوله های PEX ویرسبو استفاده می کنند .
سیستم حرارتی گرمایش از کف که انتقال حرارت به صورت تشعشعی (تابشی) سهم زیادی در فرآیند گرمایشی آن دارد، درمقایسه با سایر سیستمهای حرارتی نه تنها در صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی بلکه در مقوله رفاه و آسایش ساکنان ساختمان ها دارای نقاط قوت بسیاری می باشد. در سالهای اخیر، سیستم گرمایشی از کف در کشورهای اروپائی و آمریکا بسیار متداول شده است و دلیل این گسترش روزافزون بهینه بودن مصرف انرژی، توزیع یکسان گرما در تمامی سطح و فضا و دوری از مشکلات موجود در سایر روش ها ، به عنوان مثال سیاه شدن دیوارها، گرفتگی و پوسیدگی لوله ها و… می باشد. استفاده از روش گرمایش از کف جهت گرمایش محل سکونت از دیرباز به طرق مختلف انجام می گرفته است.
بطوریکه رومی ها زیر کف را کانال کشی کرده و هوای گرم را از آن عبور می دادند و کره ای ها دود حاصل از سوخت را قبل از اینکه از دودکش عبور کند از زیر کف انتقال می دادند. در سال 1940 نیز فردی بنام سام لویت برای این منظور لوله های آب گرم را در زیر کف قرار داد. درکشور ایران نیز درمناطق کوهستانی و سردسیر ازجمله آذربایجان این روش مورد استفاده قرار می گرفته، که بیشترین مورد استفاده آن درحمام ها بود.
به طور کلی سه نوع روش گرمایش از کف موجود است:
- گرمایش با هوای گرم
- گرمایش با جریان الکتریسیته
- گرمایش با آب گرم
به دلیل اینکه هوا نمی تواند گرمای زیادی را درخود نگاه دارد روش هوای گرم در موارد مسکونی چندان به صرفه نیست و روش الکتریکی نیز فقط زمانی مقرون به صرفه است که قیمت انرژی الکتریکی کم باشد.درمقایسه با دو روش ذکر شده، سیستم گرمایش با آب گرم ( هیدرولیک) مقرون به صرفه تر و خوشایندتر می باشد.
بدین خاطر سالهای متوالی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. روش گرمایش از کف به عنوان راحت ترین، سالم ترین وطبیعی ترین روش برای گرمایش شناخته شده است. همانطور که افراد دریک روز سرد زمستانی توسط تشعشع خورشید احساس گرما می نمایند دراین روش نیز گرما را بوسیله انتقال حرارت تشعشعی(تابشی) از کف دریافت می کنند و یقیناً احساس آسایش بیشتری خواهند نمود. در این سیستم گرمایشی معمولاً دمای آب گرم موجود در لوله های کف خواب بین 30 تا60 درجه سانتی گراد می باشد که درمقایسه با سایر روشهای موجود، که دمای آب بین 54 تا 71 درجه سانتی گراد است، 20 تا40 درصد در مصرف انرژی صرفه جوئی می شود. در ساختمان هائی که دارای سقف بلند می باشند استفاده از سیستم گرمایش از کف باعث کاهش مصرف انرژی و صرفه جوئی در مصرف سوخت می شود، به این خاطر که در سایر روشها (مانند رادیاتور و بخاری) هوای گرم در اثر کاهش چگالی سبک شده و به سمت سقف می رود و اولین جائی را که گرم می کند سقف می باشد (این موضوع به طور واضح درسمت چپ شکل زیر مشخص می باشد).
به علت بالا بودن دمای هوا در کنار سقف میزان انتقال حرارت آن به سقف از هرجای دیگر بیشتر است و این عامل باعث اتلاف مقدار زیادی انرژی می شود.
در روش گرمایش از کف ابتدا قسمت پائین که مورد نیاز ساکنین است گرم می شود وهوا با دمای کمتری به سقف می رسد، که این یکی از مزایای اصلی این سیستم می باشد. یکی دیگر از مزایای استفاده از روش گرمایش از کف که امروزه بسیار مورد توجه واقع می شود آسایش و راحتی افراد می باشد، به طوریکه آسایش و راحتی فرد در محل سکونتش بدون اینکه از هر بابت دارای محدودیت باشد فراهم می شود. در نظر بگیرید
که بدن شما در یک اتاق بگونه ای گرم شود که شما در هنگام استراحت هیچگونه هوای گرمی را استنشاق نکنید وتنفس شما بسیار ملایم صورت گیرد، این بهترین روش گرم کردن در یک آپارتمان و یا یک منطقه صنعتی است. همه اعضای بدن شما بخصوص پا که بیشترین فاصله را با قلب دارد همیشه گرم خواهد ماند و این برای انسان بسیار مطلوب خواهد بود.
موارد بهینه سازی در ساختمانها :
موارد بهینه سازی به طور اختصار عبارتند از :
- عایقکاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان
- مواد و مصالح مورد استفاده برای عایقکاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان
- پنجره ها
- درزگیری
- عایقکاری حرارتی پوسته ساختمان
- جزئیات اجرایی : عایقکاری دیوارها ، عایقکاری سقفها ، عایقکاری کفها
- اقدامات بهینه سازی در طراحی تاسیسات ساختمانها
- مقایسه هزینه های اقدامات بهینه سازی و سایر هزینه های موجود در ساختمانها
عایقکاری حرارتی پوسته خارجی
ساختمان به واسطه نوع مصالح مصرفی و گونگی قرارگیری اجزاء پوسته خارجی می تواند دمای داخل خود را تا مدتی حفظ نماید به دلیل اینکه همواره ساختمان با محیط اطراف خود مشغول تبادی دمایی است در تابستان گرمای بیرون از طریق سقف ، دیوارها و پنجره ها به داخل ساختمن نفوذ می کند و در زمستان هوای داخل ساختمان که با صرف هزینه و مصرف سوخت گرم گردیده است از طریق پنجره ها و سقف و کف با بیرون تبادل حرارتی نموده و فضای داخل سرد می شود و ما دوباره باید برای گرم کردن آن سوخت مصرف کنیم .
اقدامات بهینه سازی سعی بر آن دارند که این تبادل گرمایی بین فضای کنترل شده داخل ساختمان و فضای بیرون را به حداقل برسانند .
مواد و مصالح مورد استفاده برای عایقکاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان
برای عایقکاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان اعم از دیوارها ، سقفها و کف ها می توان از انواع عایقهای حرارتی طبق جزئیات پیشنهادی که در ضمائم ذکر گردیده استفاده نمود این عایقها شامل موارد ذیل می گردد :
- ـ فوم (پلی یورتان)
- ـ یونولیت (پلی استایرن)
- ـ پشم سنگ
- ـ پشم شیشه
پنجره ها
حدود ۴۰% از اتلاف انرژی از طریق پنجره ها صورت می گیرد در صورتیکه در زمستان به قاب پنجره و یا شیشه آن دست بزنید خواهید دید که سرد است . این دلیل تبادل حرارتی بین قاب پنجره و شیشه با فضای بیرون است .
برای رفع این مشکل با استفاده از شیشه های دوجداره تبادل حرارتی از طریق شیشه به حداقل ممکن خواهد رسید .(در شکل ضمیمه خصوصیات یک پنجره دوجداره استاندارد شرح داده شده است ) برای کاهش تبادل حرارتی از طریق قاب پنجره دو راه حل وجود دارد :
- – استفاده از قاب پنجره که ضریب حرارتی بسیار پائینی دارد (مانند قابهای پی ـ وی ـ سی )
- – استفاده از نوعی قاب که بخش درونی و خارجی آن بوسیله یک عایق حرارتی از یکدیگر جدا شدهاند
اتصالات کوپلی چیست
از این اتصالات به منظور اتصالات ساختمان، اتصالات لوله کشی فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. این اتصالات لوله بادوام بوده و طبق استانداردهای تعیین شده تولید می گردد، همچنین اجزای بدنه آن غالباً از حلقه برنجی و اورینگ تشکیل گردیده است.
علت این موضوع هم این است که برای لوله کشی آب گرم و سرد اجزایی که در کوپلی استفاده می گردد این توانایی را داشته باشد تا در برابر هر گونه فرسودگی و خوردگی مقاومت نشان دهد. همچنین این اجزا این امکان را دارند تا نحوه اتصال لوله را به شکل مناسب تری انجام دهد.
غالبا هم برای اجرای لوله های پنج لایه به منظور انشعاب از اتصالات برای تغییر جهت قابل استفاده می باشد. برای لوله کشی پنج لایه و لوله نیوپایپ دو نوع اتصال استفاده می شود که یکی همین اتصالی است که در مورد آن در حال صحبت هستیم یعنی اتصال کوپلی و دیگری اتصالات پرسی می باشد.
Conse ctetur
Lorem superscript dolor subscript amet, consectetuer adipiscing elit, test link. Nullam dignissim convallis est. Quisque aliquam. cite. Nunc iaculis suscipit dui. Nam sit amet sem. Aliquam libero nisi, imperdiet at, tincidunt nec, gravida vehicula, nisl.
Praesent mattis, massa quis luctus fermentum, turpis mi volutpat justo, eu volutpat enim diam eget metus. Maecenas ornare tortor. Donec sed tellus eget sapien fringilla nonummy. NBA Mauris a ante. Continue reading
Lorem ipsum
Heading 1
Heading 2
Heading 3
Heading 4
Heading 5
Heading 6
Lorem dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Nullam dignissim convallis est. Quisque aliquam. cite. Nunc iaculis suscipit dui. Nam sit amet sem. Aliquam libero nisi, imperdiet at, tincidunt nec, gravida vehicula, nisl.
This stylesheet is going to help so freaking much. Continue reading
سلام دنیا!
به وردپرس خوش آمدید. این اولین نوشتهٔ شماست. این را ویرایش یا حذف کنید، سپس نوشتن را شروع نمایید!